IN - LogotipoAutomatismes en l’adquisició de la lectura a l’educació infantil - Joan Miquel Pintado Díaz

3. La fonètica a l’aula

La base que determina l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura està fonamentada en la interrelació de quatre elements: la mecànica, l’expressió, la motivació i la comprensió (vegeu la figura. 4).

El domini de la llengua oral en els nins és imprescindible, ja que han de tenir consciència del funcionament del nostre llenguatge; les dificultats d’aprenentatge tenen l’origen en la incapacitat d’analitzar la tira fònica d’una manera conscient.

Figura 4

Figura 4

El nostre sistema d’escriptura és fonètic

Tenim dos tipus d’escriptura:

Aquests sistemes d’escriptura van des del menys abstracte al més abstracte, i per altra banda, de menys a més anàlisi fonètica; en l’origen l’escriptura alfabètica era el producte acabat i perfecte d’una llarga cadena evolutiva, la que retratava gràficament el mecanisme fonològic de la llengua, però la història el desorganitza en part. Aquest darrer tipus d’escriptura té més dificultats, perquè està basat en segments de la paraula extremadament abstractes i que són representats, de manera indirecta, en l’ona acústica.

El nin que ha d’aprendre a llegir i escriure “ha de saber situar damunt la base de la correspondència so/grafia, universal en l’escriptura fonètica, la doble història de l’evolució fonètica i de la fixació ortogràfica, pròpia de cada llengua” (Marta i Cormand, 1974).

Això comporta un estudi concret de cadascun dels enllaços so/grafia en cada una de les llengües; el nin de cinc anys que aprèn a llegir ha de fer un descobriment semblant al que va fer la humanitat, i per això recoman els següents tipus d’exercicis:

a) col·lectius: els farem amb tot el grup de classe i els considerarem els més importants, ja que són un mitjà per elaborar un diàleg o debat entre el mestre i els nins, i entre els nins: anirem introduint les nocions que ens proposam de manera pautada i a poc a poc. La part oral és la fonamental, però sovint ens podem ajudar amb jocs i altre tipus de materials (especialment imatges d’objectes o animals, d’accions, etc.), i amb freqüència la sessió pot acabar amb un treball col·lectiu.

b) exercicis grupals: es realitzen amb cartonets o petits objectes. La finalitat d’aquests exercicis és reforçar les nocions introduïdes col·lectivament; a l’hora d’enfrontar-se individualment o en petit grup amb un treball és quan realment es veu clar si s’ha assimilat o no; hi ha nins que “desconnecten”, i un bon control del mestre en aquest tipus d’exercicis assegurarà que tots hi participin.

c) exercicis individuals de comprovació: és el final de tot el procés, on cada nin s’enfronta individualment amb una tasca (generalment un gràfic) i l’ha de resoldre ell tot sol. El mestre podrà comprovar fins a quin punt el grup ha assimilat les nocions introduïdes i podrà tirar endavant, o si s’ha d'insistir altre cop amb el mateix exercici si l’alumne l’acaba de manera incorrecta. Durant la realització de l’exercici l’alumne ha de seguir les passes adequades


Els exercicis que proposi el mestre normalment no aniran acompanyats de la paraula escrita, però si el mestre percep que els nins comencen a retenir algunes paraules del vocabulari més usual, se’ls pot afegir a la figura l’escriptura del nom de l’objecte, i sempre se seguirà aquesta norma: “sempre s’escriurà la paraula després que el nin hagi resolt l’exercici, mai abans”.
Els exercicis els podem diferenciar en les següents categories: diferenciació significant/significat, anàlisi del significant, aproximació a l’estructura del significant, concepte de fonema, trets dels fonemes, estudi dels fonemes concrets.

1. Diferenciació significant-significat

5. Trets dels fonemes

Semblances i diferències entre els fonemes: quadre de relacions, quadre de distàncies (vegeu la figura. 5).

Firgua 5

Figura 5

Copyright y todos los derechos reservados - ISSN: 1989-0966

Per citar l'article

“Pintado, J. (2009). Automatismes en l’adquisició de la lectura a l’educació infantil. IN. Revista Electrònica d’Investigació i Innovació Educativa i Socioeducativa, V. 1, n. 1, PAGINES 69-90. Consultado en http://www.in.uib.cat/pags/volumenes/vol1_num1/j-pintado/index.html en (poner fecha)”